Hallands Väderö
Spacer
   Start       Besök ön       Bo på ön       Natur & historia       Väderöfonden       Drift       Arkiv       Kontakt   

Besök Hallands Väderö

Hallands Väderö har ca 50 000 dagsbesökare per år.

På våren börjar turbåtarnas helgtrafik. Kaféet håller öppet med sina maffiga smörgåsar och goda kakor. Nu lockar fågellivet, lövsprickning och haven av vitsippor. Fälten lyser violetta av trift, snart blommar liljorna i kärren. Det populära natur- och kulturmuséet i Kappelhamn är öppet. Det finns flera markerade vandringsleder genom växlande naturmiljöer. Toaletter av typ TC finns längs lederna. Karta finns att köpa ombord på turbåten och i kaféet. Kanske är det tid för årets första dopp?

Under sommaren blir det mycket sol och bad. Barnen fiskar krabbor och äter glass. Väderötrafiken ordnar sälsafari. Missa inte en tur i skogen, fyren och runda ner till museet i Kappelhamn. Med kikare kan man se säl från västsidan. Ta med solskydd och ett myggstift.

På vintern och tidig vår är det vandringar i de gamla skogarna, över de tusenåriga gräsmarkerna och längs kusten som lockar. Inget buller, bara naturliga ljud. Kanske ser man havsörn eller hör skällande knubbsälar.

» Åka dit - Väderötrafiken eller egen båt

VäderötrafikenFrån Torekov till Sandhamn på Ön går turbåtar med Väderötrafiken, sommartid enligt tidtabell och under övrig tid efter beställning. Vid Kappelhamn finns en alternativ tilläggsplats. Överfarten tar en knapp halvtimma.

Det är tillåtet att lägga till med båt vid Väderöns stränder med några undantag. För Sandhamnsbukten gäller särskilda bestämmelser, bl a tillåts ankring endast med tamp fastgjord iland.
På stränderna är det förbjudet att dra upp båtar med hänsyn till badande. Fullständiga föreskrifter finns i anslutning till Torekovs hamn.

Sälskyddsområdet har tillträdesförbud hela året. Fågelskyddsområdena är fredade mellan 1 april och 15 juli. Fartbegränsning till högst 7 knop gäller farvattnen närmast Väderön. Ovanstående områden framgår av sjökort och informationstavlor i Torekovs hamn.

Bra sjökort från Hydrographica säljs i marinbutikerna i Torekovs hamn.

» Besök platser på ön

Den som vandrar på ön passerar många platser. Med egen båt kan man nå ännu fler. En karta, som den nedan, är ett bra hjälpmedel, när man vill hitta särskilda platser. En utförligare karta i större skala är den som Torekovs församling gett ut. Den tryckta kartan har alfabetiskt ordnade notiser om 45 platser, i vilka ytterligare 40 platser nämns. Hemsidan erbjuder fler och utökade notiser till kartan. Alla Väderöns namngivna och sevärda platser beskrivs, de flesta med en eller flera bilder, ibland gamla och från olika väderstreck och olika årstider. Läs om dina favoritställen och leta upp nya.

Besökskarta för hallands Väderö» Karta

Ladda hem besökskarta för ön.

Turbåt och taxibåt

Väderötrafikens tidtabell och prislista finner du här.

Även taxibåt kan ordnas. För boende på Ön går det även att boka direkt hos Sven-Ivan Lindgren på tfn 0736 409408.


Att se och göra på egen hand

Förslag på rundturer, information om vandringsleder, platser att besöka finner du här.


Karta och guidehäfte

Guidehäfte med karta finns på svenska och engelska. Proffskarta med ortsnamnsförteckning och appendix på engelska och tyska. Läs mer.

Praktbok om Hallands Väderö finns att köpa på kaféet, Väderötrafikens biljettkontor och ICA i Torekov eller beställas direkt här.

Läs mer om skrifter kring ön.


 Guidning på ön

Det anordnas regelbundet exkursioner och guidade turer för besökare på ön. Grupper kan också boka egen guide. Kontakta Bengt Paulsson för vidare information.


 Hänsynsområden

Läs mer om hänsynsområden för djurlivet och förtöjnings- begränsningar på under drift av Hallands Väderö.


 Föreskrifter

Det är tillåtet att
  » vandra, förundras, bada
  » ta med sig kopplad hund
  » plocka bär
  » ta med sig sina sopor hem

Detta får du inte göra på ön
  » göra upp eld eller grilla
  » medföra icke kopplad hund
  » beträda skyddsområden
  » övernatta utomhus
  » skada växter eller djur


Svenska Kyrkan, Torekovs församling