Hallands Väderö
Spacer
   Start       Besök ön       Bo på ön       Natur & historia       Väderöfonden       Drift       Arkiv       Kontakt   

Loggbok från Hallands Väderö - 2009

22 oktober - En hälsning från Väderön.
Vid en församlingsafton i Torekovs kyrka berättade Magnus Andrell om arbete på ön under olika årstider och presenterade de som utför arbetet: Röjning, underhåll, fyrbostäder, sophantering, djurhållning, etc. John Henrysson redogjorde för sommarens jubileumsaktiviteter och vandringar med guide. Mer än 200 bilder visades på en stor duk och kantor Irene Jönsson spelade och sjöng visor till en del av bilderna.

1 oktober - Gymnasister från Innsbruck till Ön i västlig kuling.
För en skolklass tyrolare på exkursion med en utbytesklass från Kattegattskolan i Halmstad måste det vara minnesvärt att få gunga och bli saltstänkt ombord på Nanny och få se knubbsälar guppa upp och ner i havet.

27 september - Dagmardagen
Dagmardagen uppmärksammades av kyrkoherden vid dagens predikan i Torekovs kyrka.

Stiftets skogsfolk röjde på ön21-24 september -
Stiftets skogsfolk röjde på ön.

En förman och tre huggare arbetade enligt tradition vecka 39 med skogsvård på ön assisterade av församlingsanställda och frivilliga.

20 september - Kyrkovalet i Torekov
Kyrkovalet lockade 25 % av väljarna, mer än på andra håll i stiftet. Är det en "Väderö-effekt"?

Stångmärket på Vrenen målades19 september -
Stångmärket på Vrenen målades
Ett arbetslag från Sjöfartsmuseet målade stångmärket på Vrenen

20 augusti - NST på ön.
NST besökte Väderön för ett reportage med Nils Forshed, som gör akvarellerna till den kommande boken av Urban Ekstam om Hallands Väderö.

16 augusti - Vandring på ön.
Sven Hernborg lämnade tyvärr med kort varsel återbud till vandringen han skulle leda. De flesta, även av dem som i första hand kommit för att höra Sven guida, accepterade att följa med på vandringen med kyrkans ö-förvaltare som ersättare för honom.

Exkursionen hölls i Svens anda och gick genom Söndre skog med Ulagapskärret och Hälledammen. Under vandringen anknöt Magnus Andrell på lämpliga platser också till vad Sten Selander skrivit om upplevelser på Ön en dag 1949.

Efter exkursionen gjorde några av deltagarna en snabb vandring till fyren och såg på den och utsikten från tornet - detta med anledning av "Den internationella Fyrdagen".

11 augusti - Gudstjänst vid Liggande linden.
Kaplanveckan med Jonas Ahlner avslutades med gudsjänst på Ön.

Temat den nionde söndagen efter trefaldighet är "Goda förvaltare", något som passar in på kyrkans förvaltarskap över Ön. Jonas ritade till sin förklaring av evangelietexten på samma sätt som han gjorde under sina vandringar på tisdag och torsdag för att skapa möten med andra vandrare på Ön.

5 augusti - Torasamling till Dagmars ära.
Under en kvällstur med Nanny bjöds ett 60-tal passagerare på musik, sång och sälsafari och de fick även se fyren blinka i skymningen.

Nanny lade sedan till vid Kappelhamns-bryggan och deltagarna vandrade till Kyrkogården för en "Torasamling" med kvällsandakt under ledning av ö-kaplan Jonas Ahlner, som anknöt till Tora-sägnen och drottning Dagmar. Trumpetsolon framfördes under andakten, vid avfärden från Ön och vid återkomsten till hamnen som ett tapto vid solnedgången. 

Arrangemangen denna vackara sommarkväll blev en stämningsfull påminnelse om att Väderön varit i Torekovs kyrkas hägn i 800 år.

3 augusti - Pilgrimsvandring i "Paradiset".
Pilgrimsvandringen i "Paradiset" genomfördes under ledning av kaplan Jonas Ahlner. Anhalter gjordes vid gamla träd där Jonas anknöt till bibliska berättelser om "livets träd".

Badkarslinden (bilden) och träden runt omkring påminner om olivträden i Getsemane på Jesu tid. Jonas vistas hela veckan på Väderön, där man kan träffa honom.

På fredag blir det en pilgrimsvandring på temat "Sökandet efter det fördolda".

Lammen lämnade ön26 juli - Sven Hernborg guidade på temat: "Väderön minns sina människor".
Vandringen gick i Nörreskog på bitvis på nya stigar i och i oröjd terräng. 

Sven avslöjade hur hamlade lindar, skottskog av al, gamla ekar och bokar, på olika sätt avslöjar människors påverkan under århundraden direkt eller via sina betesdjur.

 

Lammen lämnade ön21 juli - Lammen lämnade ön
Bortåt 200 välvuxna och aningslösa lamm lämnar betet på Ön och väntar på att få skutta ombord på Nanny.

Tackor, nötkreatur och hästar är kvar en tid till.

 

 

21 juli - Blåsig marinbiologisk dag med utställnig om havet
Blåsig marinbiologisk dag med utställnig om havetDen marinbiologiska dagen genomfördes vid Kappelhamn i blåsigt och regnskurigt väder men entusiasmen var det inget fel på.

Cyklopögon, snorklar och vattenkikare (och tyvärr också paraplyer) kom till användning och material togs iland till deltagare, som inte själva ville gå i vattnet. Störst entusiast var grodmannen på bilden, professor Urban Emanuelsson, som ledde verksmaheten utmärkt pedagogiskt.

Radio Halland sände om Ön800-årspresent till Hallands Väderö från Naturskyddsföreningen var deras utställning "Havet", som framställts till föreningens eget 100-årsjubileum. Naturskyddsföreningen Bjäre fyller 20 år, så vi firade trippeljubileum. Utställningen arrangerades i Lotsstugan på Ön (numera Väderömuseet). Föreningens guider på bilden är Karl-Axel Sand (ordf.), Göran Borgström och Kristin Johansson (marinbiologer). Även Hans Lundström medverkade.

21 juli - Radio Halland sände om Ön
"Solfångarna" Ann Jorneus och Therese Wahlgren från P4 Radio Halland direktsände från Torekov mellan bl.a. om Hallands Väderös 800-årsjubileum. Lyssna på programmet i efterhand, välj sändningar mellan kl 15.00 och 16.30

19 juli - Jubileumsgåva från Hallands Väderö till Torekovs kyrka
En festmässa i medeltida stil blev en höjdpunkt under Öns Jubileumsgåva från Hallands Väderö till Torekovs kyrka800-årsjubileumoch en fin inledning påkyrkveckan i Torekov.

Före mässan, som leddes av biskop emerita Christina Odenberg, överlämnade Magnus Andrell till kyrkan ett processionskors från Väderön. Korset syns i bild till vänster om biskopen. Det är utfört i ek från Ön. På korset är monterat ett restaurerat silverkrucifix från 1773 utfört av silversmeden och mästaren Johan Jungmarker i Göteborg.

17 juli - Toppbeläggning för Väderötrafiken
Denna högsommardag gick Sund och Nanny i "skytteltrafik" med avgång varje halvtimma och transporterade närmare 1 000 personer till och från Hallands Väderö.

17 juli - Nils Forshed berättade om fjärilar på Ön
Sällskapet Hallands Väderös Natur hade inbjudit Nils Forshed (bild) att tala om fjärilar efter årsmötet på Ön. Nils har samlat fjärilar sedan ungdomen och han har också målat de akvareller, som illustrerar den kommande boken: Nils Forshed berättade om fjärilar på Ön"Hallands Väderö – naturen och historien".

Några av dessa kan redan köpas som vykort. Nils och Urban Ekstam, som svarar för bokens text, har specialstuderat fjärilar på Väderön under vistelser där inför bokens tillkomst. Föredraget gav därför saklig och aktuell information innan ett antal livs levande fjärilar letades upp bland buskar och gräs, namngavs och beundrades.

16 juli - Föredrag och musik i Torekovs kyrka
Leif Odung berättade om tre danska försök att återta Hallands Väderö med tillhörande Skåneland. Föredraget inramades av medeltidsmusik framförd på flöjter av gruppen "Musicantus. Det blev en stämningsfull och lärorik kväll i den svalt sköna kyrkan.

Strandrensning15 juli - Strandrensning genomförd i fint väder
Ett antal frivilliga strandrensare fördelade sig i grupper på olika kustavsnitt med tyngdpunkt på öns västsida.

Trots ovanligt lite ilandflutet skräp blev det tre rågade lass på kärran, som kan dras av öns 4-hjuls-motorcykel. Skräpet tog iland med kyrkbåten "Dagmar".

9 juli - Krabbfisketävlingen avgjord
Lag Tilda-Viktor i aktionTävlingen pågick i högst två timmar och omfattade tre klasser:Flest krabbor, högsta totala vikt och största krabban.

Vinnare i samtliga tre klasser blev lag "Tilda-Viktor" med 140 krabbor på sammanlagt 2,2 kg. Den största vägde 106 gram. Laget fiskade vid klipporna söder om Sandhamnsbryggan, vilket visade sig vara taktiskt bra. Alla krabbor släpptes tillbaka på fångstplatsen.

9 juli - Drottningbyte hos biodlarna
Sveriges Biodlares Riksförbund, SBR, driver en biavelsstation på Hallands Väderö. Den 9 juli kom ett antal biodlare till ön för att hämta drottningar som parats med renrasiga drönare eller lämna drottningar för "smekmånad" under 14 dagar. Varje drottning åtföljs av ett antal arbetsbin.

5 juli - Öppet hus på fyrplatsen lockade många besökare
I söndags var fyren och fyrbostäderna öppna för besök. Vädret var perfekt för en utflykt. I fyren guidade Anders Larsson från Svenska fyrsällskapet. Under en timme räknade Anders in 65 besökare i fyren. Efter besöket i fyren var det möjligt att titta in i fyrvaktarnas gamla lägenheter.

Lägenheterna hyrs idag ut veckovis från Påsk till och med oktober. Många av besökarna uttryckte sin uppskattning över de så väl underhållna lägenheterna. Ute på den för dagen pyntade och välansade gården serverade föreståndaren Hjördis Pettersson kaffe med hembakta bullar. I ett kort föredrag berättades om fyrväsendet och om fyrplatsen Hallands Väderö.

28 juni - Gudstjänst vid Sandhamn inledde konfirmandveckan på ön
I det strålande sommarvädret med en svalkande östanvind medverkade de blivande konfirmanderna i gudstjänsten. De delade ut sångblad, sjöng med i psalmerna, läste bibeltexter, höll förbön och tog upp kollekt till S:t Lukas.

Kh Fredrik Westerlund talade om att ön har utmärkta stigar, som är utmärkta men att man likväl kan gå vilse. Men bara den som går vilse finner en okänd glänta i skogen. Bland åhörarna fanns anhöriga och sommargäster.

Efter gudstjänsten drog konfirmandgruppen sin utrustning på kärror till Fyrplatsen för några spännande dygn på ön.

20 juni - Midsommardagens gudstjänst i Sandhamn lockade 100 personer
Friluftsgudstjänsten i Sandhamn på midsommardagens kväll lockade ett hundratal personer som lyssnade till kyrkoherde Fredrik Westerlund och Lagabygdens nyckelharpor. Fredrik talad om hur Gud skapade ordning ur kaos. Kollekt insamlades till Väderöfonden.

Efter gudstjänsten intogs matsäck och kyrkvärdarna visade och sålde nya vykort från Väderön. Klockan 21 återvände Nanny, som under helgen var lövad med björkris, med gudstjänstfirarna till fastlandet. I kontrast till midsommarafton var också vädret på sitt bästa humör. Väderötrafiken, Torekovs Bad- och Turistförening och församlingen bjöd på båtresan.

15 juni - Arbetsdag med personalen på Strandängsskolan i Båstad
Arbetsdag med Strandängskolans personalDet finns väl knappast en bättre plats att avsluta läsårets verksamhet på. Ett syfte var också att lära känna ön ännu bättre - de flesta är redan väl bekanta med den.

Det blev under förmiddagen en guidad vandring till Kappelhamn med besök i museet och till Västsidan för att kika på säl. Vid Engelska kyrkogården väckte en infångad kopparödla uppståndelse (bilden). Det blåste mycket och många sälar hade slagit sig ner på båda sidor om Sneckerdybed, sundet mellan Stora och Lilla Orskär. Efter lunch utvärderade och planerade skolans olika arbetslag på ön.

13 juni Besök Kullens hembygdsförening och Gilleleje museiförening
Det var ett utmärkt tillfälle att påminna sig sägnen om Tora, Arild och Gille, som är gemensam för våra tre orter. Danskarna, över 40 personer, visade stort intresse för 800-årsjubileet kring drottning Dagmar. Ordföranden i museiföreningen var mycket intresserad av de medeltida sillagroparna på ön.

 Tidigare aktiviteter

Loggbok från 2010

Verksamhetsberättelse för 2010

Loggbok från 2009

 Aktiviteter under 2009

Verksamhetsberättelser för respektive månad.


Svenska Kyrkan, Torekovs församling