Hallands Väderö
Spacer
   Start       Besök ön       Bo på ön       Natur & historia       Väderöfonden       Drift       Arkiv       Kontakt   

Loggbok från Hallands Väderö - 2010

» Klassisk Julutflykt

Söndagen den 26 december 2010. Traditionsenlig vandring på Annandagen.

» Höströjning

28 september till 1 oktober

Röjningsarbeten utförda på ön.

» Höstutfärd med SHVN

25 september

Höstutfärd med Sällskapet Hallands Väderö Natur (SHVN) med tema eklandskapet. Besök av öns kända ekar, de som finns kvar och de som finns på gränsen mellan myt och verklighet. Bland annat Sandvikseken, Halmstadseken, Kappelhamnseken, Kungseken, Tusenåriga eken, Ulagapseken.

» Kulturarvsdagen

12 september

Kulturarvsdagen, med tema lotsväsendet i Torekov och på Hallands Väderö. Visning och information om lotsutkiken och "lotsbyn Ydrehall" i Torekov och lotsstugan och Fyren på Väderön. I samarbete med Torekovs Sjöfartsmuseum.

» Havsnätverksträff på Bjärehalvön

28-29 augusti

Urban Emanuelsson som är tidigare föreståndare för Centrum för biologisk mångfald guidade längs kusten.
Läs mer

» Internationella fyrdagarna

21-22 augusti

- Fyren visades under de Internationella fyrdagarna.

» Naturguidning med Jan-Åke Hillarp

8 och 15 augusti

Jan-Åke Hillarp guidade på temat "den spännande ön med sin unika natur och rika kulturhistoria". 

» Kaplan Göran Rosman på ön

2-6 augusti

Kaplan Göran Rosman på ön.
- Göran Rosman ledde vandringar på temat "Vägmärken på Väderön, vandring i Dag Hammarskjöld fotspår". 
- Torasamling. Kvällsutflykt med turbåten. Gitarr och sång ombord. Strandhugg med andakt, trumpet och medtagen kaffekorg.

» Gudstjänst på ön

11 juli

Den sjätte söndagen efter trefaldighet hölls gudstjänst på ön.

» Årsmöte för SHVN

10 juli

Lördagen den 10 juli hade Sällskapet Hallands Väderö Natur (SHVN) årsmöte. Urban Ekstam, Nils Forshed och Magnus Andrell berättade om arbetet med boken som kommer i höst ”Hallands Väderö naturen och historien”.

Skolelever och länsstyrelse granskar ön

27 Maj

Klass 7c besöker önKlass 7C vid Strandängsskolan i Båstad förlade dagens arbete till Hallands Väderö.

Med samma båt anlände tillsynspersoner från länsstyrelsens i Skåne och Båstads kommunekolog till ön i sällskap med öns förvaltare.

Läs mer

Författare och fågeskådare bor på ön

20 Maj

Förvaltarna Magnus Andrell och John Henrysson besökte Hallands Väderö och träffade fågelforskaren Åke Andersson, författaren Uran Ekstam, tecknaren Nils Forshed och Johanna Petersson, som sommarjobbar på ön.

Läs mer

Fågelotta på Kristi Himmelsfärd

13 Maj

Med avgång från Torekov klockan 7 på Kristi Himmelsfärdsdag arrangerade Torekovs församling ännu en fågelotta under ledning av Lars Svensson.

Läs mer

Betesdjuren på Ön

29 April

Betesdjuren har börjat sitt naturvårdsarbete på Ön. Den 29 april transporterades 100 tackor och 200 lamm till Väderön. Den 11 maj fylldes det på med ungnöt och hästar.

Läs mer

Påskvandring

4 April

PåskvandringDet var påskvandring på ön med Sällskapet Hallands Väderös Natur den 4 april. Sven Hernborg guidade ett 40-tal personer, som trots den tidiga påsken och den sena våren och ett ostadigt väder lockats till Ön. Regnet kom strax efter kl 12 och deltagarna hann ta skydd under cafétaket i väntan på hemfärd med Nanny.

Återupptagna röjningsarbeten efter vintern

Februari-mars

Församlingens vaktmästare, fem man, utför buskröjning och avverkning av björk i Kappelhamn, på Gröningen och vid L Sandhamn. Röjningsstyrkan under ledning av Lars Eriksson är på Väderön någon dag per vecka fram till och med april månad.


  Tidigare aktiviteter

Loggbok från 2010

Verksamhetsberättelse för 2010

Loggbok från 2009

» Sottärna på Ön

Observerat den 1 juni 2010 av signaturen Thomas Wallin KOF

Vinter på ÖnDagens tänkta lugna sälexkursion till Väderön med en grupp från folkhögskolan i Munka började med en rejäl pulshöjare: när båten strax efter kl 9 vände innan sälreservatets gräns upptäckte jag vid Lilla Orskär en fågel som jag först tog för labb. När den vände upp var den dock helt ljus på undersidan – och dessutom en tärna! Jag han konstatera att den var något större än de fisktärnor som fanns på plats, helt svart på vingar och övergump, lång kluven stjärt, svart näbb och svart hjässa med tydligt vit panna. Sottärna snurrade i min hjärna... men omständigheterna gjorde att jag inte kunde kolla i boken förrän vi kom iland och min brist på erfarenhet av dessa fåglar gör att jag inte helt kan utesluta tygeltärna….

Vi kunde också konstatera att tobisgrisslorna verkar ha ett bra år och att skarvkolonin bara ökar. Gott om vitkindade gäss i par fann det också på öarna sydväst om Väderön. 3 rosenfinkar, 2 härmsångare, 3 grönsångare och 2 näktergalar sjöng när vi fortsatte exkursionen i skogarna på Väderön.

» Vinter på ön

3 januari 2010 av signaturen Matilda A

I ett solgnistrande vackert, i stort sett vindstilla och knarrande kallt januari,
besökte vi Ön. Varm chocklad och ostsmörgåsar efter god promenad, ackompanjerat av dubbeltrast och vid väststranden synen av havsörn ibland sälar och sjöfågel, gjorde denna dag med början till is i öasundet till en riktig högtidsdag.


Observationer från tidigare år

Svenska Kyrkan, Torekovs församling