Hallands Väderö
Spacer
   Start       Besök ön       Bo på ön       Natur & historia       Väderöfonden       Drift       Arkiv       Kontakt   

Loggbok från Hallands Väderö - 2014

Traditionell julvandring på Annandagen

Traditionsenlig vandring bland örnar och sälar blir det på Annandag Jul, fredagen den 26 december 2014.

Stor gåva från medlemmar i TBSS

Medlemmar i Torekovs Båtsällskap har tillsammans skänkt 75 400 kr till Väderöfonden. Gåvan kommer väl till pass ett år som detta, med omfattande kostnader för uppröjning och reparationer efter förra årets höststormar. Under sommarmånaderna har vi haft personal på ön dagligen. Det har medgett att vi kunnat informera mera men också kunnat genomföra mer strandstädning, under ett par sommarveckor i juli tagit om hand ett tjugotal kadaver efter döda sälar, hållit stigar öppna och inte minst ett år som detta med så mycket besökare lyckats hålla dass öppna och forslat hem berg av sopor.

Fortsatt arbete med Skogvaktargården

Fönster på norra gavelspetsen till kapelletArbetet med lägergården och vandrarhemmet Skogvaktargården pågår. Personal från församlingen och inhyrda entreprenörer arbetar tillsammans med arkitektfirman Månsson-Dahlbäck.

Enligt tidplanen kommer kapellet i logen vara färdigt till denna sommar. Lägergården för konfirmander med flera planeras bli klar till sommaren 2015 och vandrarhemmet ytterligare ett år senare, till sommaren 2016.

Bild: Fönster på norra gavelspetsen till kapellet

Fyr och Lotsstuga visas

Sjöräddningsstationen i Torekov fyller 150 och Sjöfartsmuseet 80 år. Detta firas bl. a. lördagen den 5 juli med olika arrangemang i hamnen i Torekov.

Söndagen den 6 juli erbjuds i samarbete med Torekovs församling en guidad vandring på Väderön med möjlighet till besök i Fyr och Lotsstuga (nu museum) med dess historiska anknytning till sjösäkerhet.
Turlista och biljettpris för båten:  Se under fliken Turbåtar.

Hålltider och avstånd:
Turbåt avgår från Torekov kl. 10. Vandringen startar vid Sandhamn kl 10.30.
Till fyren är det 1,5 km. Visning av fyren klockan 11-12. Klockan 12 går vi vidare till Lotsstugan dit det är 3 km längs västsidan alternativt 3,2 km genom skogen, där det är lättare att gå men risk för mygg. Guide finns vid Lotsstugan klockan 13-14. Museet är alltid öppet hela dagen.
Kl. 14.35 hämtar turbåten passagerare vid Kappelhamnsbryggan (specialtur) 300 meter från Lotsstugan. Promenadvägen tillbaka till Sandhamn, där båt avgår enligt tidtabell, är 2 km.

Det går bra att delta i enskilda delar av programmet.

Tips: Fikapaket, kläder efter väder, badkläder, kikare och kamera.

Traditionell Thorasamling i Kappelhamn

Thorasamling i Kappelhamn, onsdagen den 17 juli. Båtutflykt med musik, strandhugg med andakt, trumpet. Medtag kaffekorg. Båt från Torekov kl. 18.30. Åter till tapto kl. 21. Pris inklusive båtresa vuxen/barn 75/0 kr, subventionerad av församlingen.

Midsommargudstjänst med nyckelharpor i Sandhamn (2014-06-21)

Midsommargudstjänst i Sandhamn med musik av Måndax, lördagen den 21 juni. Båt från Torekov kl. 19. Båt från Väderön kl. 21 (ca). Fri resa subventionerad av församlingen, turistbyrån och rederiet.

Hallands Väderö maj månad 2014 (2014-05-30)

Naturfotograf Jan Gustavsson bodde och filmade på ön i maj 2014. Filmen finns att se på Youtube.

Kustfåglarna på Väderön (2014-05-17)

Morgonvandring på temat kustfåglar, lördagen den 17 maj. Åke Andersson med över 50 års erfarenhet av Väderöns fåglar guidar längs stränderna. Båt från Torekov kl. 08. Båt från Väderön kl. 12.20 eller 15.20. Pris inklusive båtresa vuxen/barn 100/0 kr. Medtag kikare

Kustfåglar på Väderön under 75 år (2014-04-28)

Under de senaste 50 åren har Åke Andersson biträdd av Nils Rosenlund gjort en unik serie inventeringar av kustfågelfaunan på Hallands Väderö, särskilt beträffande populationerna av alkor (sillgrissla, tordmule och tobisgrissla). Redan 1937 gjorde zoologen Karin Ekelund en undersökning av fågelfaunan på ön. Åke Andersson beskriver i Rapport 2014:6 från Länsstyrelsen Skåne förändringar som skett bland på ön häckande kustfågel sedan 75 år tillbaka.
Rapporten kan beställas från Länsstyrelsen, telefon 010-224 10 00 (begränsad upplaga).
Under ett par veckor i maj är Åke på Väderön. Den 17 maj ställer han upp som guide under en vandring utmed några av öns stränder. Läs mer

Vitkindade gäss

Antalet häckande par av vitkindad gås har ökat extremt snabbt på Hallands Väderö sedan 2005. Mer än 75% av i Skånes vitkindade gäss valde 2013 Hallands Väderö som häckningsplats. Bilden från 2011 visar ungkarlsgäss på bete nära Skogvaktargården

Vitsipporna blommar (2014-03-12)

VitsipporPå Viktoriadagen tittade vitsipporna fram mellan fjolårslöven i solgläntorna rapporterar församlingens vaktmästare, som arbetar på Väderön med rensning efter stormarna och med  Skogvaktargårdens upprustning.

Foto Benkt Cederlöw.

 

 

 

Rensning efter stormarna (2014-03-04)

Björn Werner är beredd att åtgärda en rotvältaRensningsarbetet efter stormarna Simone och Sven pågår alltjämt. De större stigarna är framkomliga. Många träd som legat på stigarna har sågats upp och flyttats. Hängande träd över och nära stigarna har också tagits bort. Stigarna till Killan och Kohallen är fortfarande blockerade. Utanför stigarna finns fortfarande en hel del hängande farliga träd kvar. Hittills har öförvaltningen lagt ner ca 50 arbetsdagar på rensning efter stormarna.

Bild:  Björn Werner är beredd att åtgärda en rotvälta

 Tidigare aktiviteter

2015-16 - Loggbok

2014 - Loggbok

2013 - Loggbok

2012 - Loggbok

2012 - Verksamhet

2011 - Loggbok

2010 - Loggbok

2010 - Verksamhet

2009 - Loggbok

 Bidrag till loggboken

Till vår hemsida tar vi gärna emot bilder från exkursioner och enskilda utflykter på Väderön.

Skriv gärna datum och namn på personer, platser och eventuella växter och djur, som är viktiga på bilderna. En kort beskrivning av iakttagelser eller upplevelser i anslutning till bilderna höjer informationsvärdet.

Mejla John Henrysson för instruktion.

Svenska Kyrkan, Torekovs församling