Hallands Väderö
Spacer
   Start       Besök ön       Bo på ön       Natur & historia       Väderöfonden       Drift       Arkiv       Kontakt   

Att själv se och göra på Hallands Väderö

Allt man kan göra på en strand, i en skog eller på en äng i ett naturreservat på fastlandet kan man också göra på ön, fast bättre.

På sommaren kan man alltså sola och bada, barnen kan leka på stranden och i vattnet; bygga sandslott, fiska krabbor, samla snäckskal och göra strandfynd. Många tar med matsäck eller besöker kaféet. Museet vid Kappelhamn är öppet alla dagar med fri entré.

Vandring på önOm våren lockar vitsippor, äppelblom och slånbuskagen med sin färgprakt. Bokarna slår ut och sedan lyser triften violett på strandängarna. I kärren blommar svärdsliljorna. Fåglarna sjunger. Våren är, liksom hösten, en bra årstid att vandra längs några av de många stigarna. Om hösten är det också tid att plocka björnbär, slån och vildäpplen. Med lite tur kan man hitta matsvamp.

Det som skiljer ön från fastlandet är bl.a: Båtturen, som för många är ett äventyr i sig. Svalkan en het sommardag. Solsken fast det regnar iland.
Frånvaron av vägar och fordon med buller och avgaser. Tystnaden och stillheten om höst och vinter. Sand- och klippstränder, skog, ängar och kärr inom gångavstånd.

För den som är insatt i flora och fauna erbjuder ön mycket av intresse utöver skönhets-upplevelsen. Bokskogen, ekarna och alkärren på ön är unika. Antalet ovanliga lavar och skalbaggar är stort. Guidade vandringar ordnas av Väderötrafiken och ideella föreningar.

Till Väderön kommer man med turbåt (personfärja) eller en privat båt.
Med egen båt kan man tuffa runt ön och gör strandhugg på olika platser. Efter den 15 juli får man också landstiga på de flesta skären runt ön. Knubbsälarna kan ses från ön men ses bäst från båt. Väderötrafiken ordnar sälsafarier.

Emellanåt ges det möjlighet för arbetssugna att delta i strandstädning eller röjningsarbete på ön. Håll utkik här på hemsidan.

Den som vill övernatta vid ön kan göra det i båt men det går också att hyra lägenhet i fyrbostäderna.

En rundtur på ön

Hallands Väderö har en unik miljö med mycket höga biologiska och kulturhistoriska värden.

För att du skall ha möjlighet att upptäcka miljöer under ditt besök på ön har vi tagit fram en rundtur på ön som du kan skriva ut och ta med dig på ditt besök.


Vandra på ön

På Hallands Väderö förflyttar man sig vanligtvis till fots. På ön finns mer än 12 km upptrampade och röjda stigar, några med spänger och stättor.

Läs mer om vandring och olika vandringsleder på ön.


 Besök platser på ön

Läs beskrivningar av Väderöns alla sevärda platser med eget namn i en alfabetiskt ordnad lista. De flesta notiserna har bilder, ibland historiskt intressanta, ibland från olika årstider. En karta är till god hjälp vid studiet.


Svenska Kyrkan, Torekovs församling